Voor wie?

Architecten

Met hout gaat er een nieuwe wereld open voor de architect. Niet alleen op gebied van duurzaamheid maar ook op gebied van ontwerpvrijheid. En dit alles met een product wat duidelijk véél minder millieu belastend is als de conventionele bouwmethodes.
EkoflinBV speelt in op de groeiende behoefte van de markt om energiezuinig, milieubewust, snel en flexibel te bouwen. De groeiende vraag naar energiezuinige en comfortabele woningen neemt in hoog tempo toe. Voor de toekomstige bewoner is het niet alleen belangrijk dat het wonen economisch aantrekkelijk is, maar ook dat hij voldoende comfort ervaart. Het Ekoflin CLT systeem maakt dit mogelijk.

De grondstof voor het Ekoflin CLT systeem is vurenhout. Dit is CO²-neutraal en wordt geproduceerd in duurzaam beheerde bossen en heeft dan ook het PEFC-certificaat. Daarnaast is voor het produceren van CLTmaar een minimum aan energie nodig, dit in tegenstelling tot vele conventionele bouwstoffen.

Het Ekoflin CLT concept


Het Ekoflin CLT concept biedt bouwend Nederland vele voordelen vergeleken met de traditionele manier van bouwen. Bij het bouwen op de manier van Ekoflin vervangt u kalkzandsteen, gips of betonnen wanden door minimaal 100 mm 5-laags verlijmde houten panelen, die een maximale afmeting van 19, m1 x 3,5 m¹ hebben. Bij het toepassen van deze afmetingen kan men de gevel uit één stuk produceren en zijn vaak geen lateien nodig boven vensters en deuren. Sparingen voor ramen en deuren worden af fabriek voorzien, tevens worden sparingen voor wandcontactdozen op verzoek ingefreesd of kunnen na levering zelf worden aangebracht. Met het CLT concept kan dus zeer flexibel gebouwd worden.

Met het bouwen van deze vorm van een houten casco volgens het Ekoflin CLT systeem, is het ook veel makkelijker om aan de strengere normen van energiezuinig bouwen en zelfs Passief Bouwen te voldoen. Dit is te danken aan het luchtdichte bouwen en aan de warmte-isolerende eigenschappen van hout.

Houten vloeren


Ook de betonnen vloeren - met uitzondering van de beganegrondvloer - kunnen worden vervangen door massief houten gelamineerde vloersystemen. De dikte van de vloer is afhankelijk van de vrije overspanning en het toegestane gewicht per m². Een vrije overspanning van 550 cm met een doorbuiging 1/350 en een belasting van 2,0 KN heeft bijvoorbeeld een dikte van 180 mm. De vloerpanelen zijn  125 cm breed of maximaal 350 cm in XL en worden op lengte geleverd. Tevens kunnen ze worden voorzien van een frezing voor later aan te brengen lichtpunten. Een groot voordeel is dan dat men in de gebouwde woning zelf de plaats kan bepalen waar de lampen komen te hangen. Geen witte plaatjes meer aan het plafond!

Bij grotere overspanningen of andere constructieve oplossingen is het mogelijk om een gelamineerde of stalen onderconstructie aan te brengen. Deze worden ook verzorgd en geleverd door Ekoflin.

Voor de afwerking van de vloeren kan men gewoon voor een cementdekvloer kiezen of voor een droog afwerksysteem zoals estrichelementen. Hierdoor is het mogelijk om de leidingen die over de vloer lopen  eenvoudig weg te werken.
Ekoflin milieubewust bouwen Voor de daken wordt gebruikgemaakt van CLT panelen of van  Nederlands fabricaat prefab daksystemen. Hiermee wordt de woning of ander bouwproject afgewerkt en voorzien van een kant-en-klaar dak, eventueel inclusief dakramen, zonnepanelen, dakkapellen en schoorstenen.

Voordelen van het CLT systeem


Het bouwen met het Ekoflin CLT systeem herbergt vele voordelen voor de bewoners. Aan de buitenzijde van het BBS systeem dient men standaard isolatie aan te brengen. Deze kan dunner worden uitgevoerd dan bij traditionele bouwmethoden omdat de houten wand van 100 mm een Lambdawaarde heeft van 0,12 en dus wezenlijk bijdraagt aan de isolatie aan de woning. Bij de montage van het EkoflinCLT systeem ontstaat een minimum aantal naden waardoor het ook zeer eenvoudig is om de gehele woning luchtdicht te maken, wat direct inspeelt op de strenger wordende EPC-normeringen. Tevens kan er met het Ekoflin systeem eenvoudiger energieneutraal gebouwd worden, vanwege de hoge isolerende werking van hout. Als gevelafwerking kan gekozen worden voor gevelstenen, stucwerk of hout, precies zoals de architect dat wenst.

Nog een voordeel van het bouwen met het Ekoflin BBS systeem is dat hout slechts 450 kg per m3 weegt. Steenachtige materialen wegen gemiddeld 2500 kg per m3. Hierdoor is er voor de fundering en overige dragende constructies winst te behalen in de toe te passen zwaarte. Tevens maakt het Ekoflin CLT systeem dakopbouwen mogelijk en het optoppen van appartementen.

De binnenzijde van de woning - zowel de wanden als het plafond - wordt afgewerkt met 12,5 mm gipsplaten. Deze kunnen dan later naar wens afgewerkt worden. Ook kan ervoor gekozen worden om wanden en/of plafonds in het zicht te laten om zo het natuurlijke gevoel van wonen in hout te versterken. De gipsplaten kunnen direct zonder regelwerk op de wanden en plafonds geschroefd worden en dragen nog eens extra bij aan brand- en geluidseisen. Standaard halen de 5-laagse houten constructies al een brandwerendheid van 60 minuten, zonder de gipsbeplating.
Constructies tot 120 minuten voor hoogbouw met "kaal" CLT, behoort ook tot de mogelijkheden.

Met hout gaat er een nieuwe wereld open voor de architect


Niet alleen op gebied van duurzaamheid maar ook op gebied van ontwerpvrijheid. Hout vormt in veel mindere mate een koudebrug zoals beton. Houten vloeren kunnen dan ook door de gevel naar buiten gelegd worden om zodoende als balkon, dak voor een erker of als afdak boven een deur te fungeren.

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van reeds gerealiseerde woningen, appartementengebouwen en een thermenresort met het CLT systeem.

Ekoflin milieubewust bouwenEkoflin milieubewust bouwenEkoflin milieubewust bouwenEkoflin milieubewust bouwen

Het comfort van een houten omgeving


Wonen en werken in een houten omgeving biedt de gebruikers veel comfort, wat onder meer een gevolg is van de hoge mate van vochtopname uit de lucht door het hout. Dit vocht komt weer vrij als de luchtvochtigheid in het gebouw daalt. Het is dus een zelfregulerend systeem dat de luchtvochtigheid op peil houdt en dit geeft een comfortabel en rustig gevoel. Ook zit er in hout geen radonstraling, in tegenstelling tot grondstoffen die gedolven worden zoals zand, cement, mergel en gips.
Verder heeft het Ekoflin CLT systeem als voordeel dat het nauwelijks krimpt en uitzet, wat komt door de kruiselings verlijmde delen. Krimpscheuren in de aansluitingen van wanden en gevels boven deuren en kozijnen behoren dan ook tot het verleden. Hout heeft van nature een hoog isolerende werking, waardoor in de wintermaanden de warmte in het gebouw blijft, terwijl in de zomermaanden de warmte buiten blijft en het in het gebouw heerlijk koel is. Doordat het eenvoudig is rondom het gebouw overstekken te creëren met het doorleggen van het dakvlak, kan men ook eenvoudig het zonlicht van de ruiten weren.

Er is veel onderzoek gedaan naar het wonen, werken en leren in een houten omgeving. De positieve resultaten hiervan liggen vast en zijn door verschillende onderzoeksbureaus bevestigd. Voor scholen geldt dat ook de concentratie bij de leerlingen langer behouden blijft en daardoor ook de prestaties toenemen.

Om een klimaatbewust gebouw te bouwen moet er gezocht worden naar een duurzaam, prefab, demontabel bouwsysteem. Om die reden kun je het best bouwen met een massief houten bouwsysteem. Een integraal bouwsysteem, waarin installaties kunnen worden geïntegreerd en dat tevens de binnenafwerking vormt van het gebouw. Met het prefab bouwsysteem van Ekoflin CLT wordt de bouwtijd ten opzichte van de traditionele bouwmethodes flink verkort, met als voordeel dat het gebouw eerder in gebruik kan worden genomen.
Paviljoen Eikenburg
28 appartementen en 3 ateliers voor woningcorporatie Trudo, Eindhoven
Bekijk project